Stig Erik Thoreby Jensen – Personlig Blogg og Profil

«Dine nåværende omstendigheter bestemmer ikke hvor du kan gå, de avgjør bare hvor du starter.»

Stig Erik Thoreby Jensen

Et biprodukt av en sivilisasjon i forfall.

«Dine nåværende omstendigheter bestemmer ikke hvor du kan gå, de avgjør bare hvor du starter.»

Et biprodukt av en sivilisasjon i forfall.

Hva skjedde: Fra leirtavler til digital blokkjede

Historien om dokumentasjon er en fortelling om menneskelig innovasjon, fra de første behovene for å huske og gjøre opp for seg, til de komplekse digitale systemene som i dag er ryggraden i verdensøkonomien.

Dokumentasjonens Morgenrøde

Vår historie starter i det gamle Mesopotamia, rundt 3200 f.Kr., der sumererne la grunnlaget for skriftspråket. De risset inn tegn på leirtavler med en spiss pinne, og skapte det vi kjenner som kileskrift. Disse tavlene var dagens regnskapsbøker, detaljerte handelsavtaler, skatter og traktater. De var ikke bare poster; de var handelens og styringens søyler og sikret at alle visste hvem som skyldte hva til hvem.

Middelalderen: Regnskapsbokens Sprang

Hopp frem til middelalderen, og regnskapsboken hadde utviklet seg. Med papirets oppfinnelse ble det lettere å føre poster, og med det doble bokholderisystemet, tilskrevet Luca Pacioli, en munk og matematiker, tok regnskapet et vitenskapelig sprang. Regnskapsboken var ikke lenger bare en rekord, men et verktøy for å forstå helsen og rikdommen til en virksomhet, og dermed hele økonomier.

Den Digitale Revolusjonen

På 1900-tallet kom neste store skifte. Datamaskiner erstattet arkivskap, og databaser ble de nye leirtavlene. Programvare kunne nå spore og avstemme millioner av transaksjoner i løpet av et øyeblikk, langt fra stylus og leire fra gamle dager. Den digitale regnskapsboken var uendelig mer skalerbar, søkbar og sikker. Det var en revolusjon som omdefinerte industrier.

Inntoget av Blokkjeden

I dag står vi på randen av en ny revolusjon—blokkjeden. Med røtter i den digitale tidsalderen, er blokkjeden en regnskapsbok, men ikke som vi kjenner den. Uforanderlig, desentralisert og gjennomsiktig er det en distribuert regnskapsbok som eliminerer behovet for en sentral autoritet. Hver transaksjon registreres, bekreftes og blir enige om ved en konsensus blant deltakerne. Det er som de gamle kileskrifttavlene, men med et system uten tillit der dataene er uutslettelige og åpne for alle å se.

Fremtiden Er Skrevet

Fra breddene av Tigris og Eufrat til internetts vidder, har regnskapsboken vært vår stadige følgesvenn. Den har utviklet seg, men formålet forblir uendret: å registrere, stole på og verifisere. Blokkjeden er det nyeste kapittelet i denne gamle historien, men absolutt ikke det siste. Ettersom vi går inn i kvanteberegningens æra og videre, forblir spørsmålet – hvordan vil vi registrere det neste kapittelet i menneskelig utveksling og enighet? Svaret vil utvilsomt være like innovativt som overgangen fra leire til tastetrykk.

Det som begynte med et enkelt behov for å huske, har nå blitt et komplekst system som definerer vår tillit til systemene som styrer våre liv. Utviklingen fra leirtavler til digital blokkjede er et bevis på menneskehetens ustanselige søken etter bedre måter å registrere våre avtaler på og sikre vår kollektive ansvarlighet. Det er en reise som speiler vår egen vekst, fra sivilisasjoner bundet av det fysiske til samfunn befridd av det digitale. Hvor vi går herfra er bare begrenset av vår fantasi.

Abonner på nyhetsbrevet?

Legg inn en kommentar